Májbetegségek kezelésére, megelőzés

A máriatövist már évek óta használja a különböző májbetegségek kezelésére, beleértve a máj rákos megbetegedését is. A máj enzim szintjének csökkentésével erősíti a máj saját méregtelenítő folyamatait a szervezetben. Gyógynövényként már évszázadok óta ismert a kínai orvosok körében, akik a máriatövist mindenféle máj eredetű rendellenesség - mint például a cirózis, a májgyulladás, a magas májenzim, a sárgaság, a máj megkeményedése, a hepatitis és a májrák - gyógyítására használják. A máriatövis szedése ugyanakkor javasolt minden típusú rákbetegség esetében, mivel jelentős mértékben elősegíti a vér méregtelenítését.

Máriatövis virág

Egy, a közelmúltban a World Journal of Gastroenterology szaklap által kiadott jelentés szerint a máriatövis biológiailag aktív vegyülete, a silibinin igen erős rákellenes hatással bír. Mivel a máriatövist már széles körben használta a népi gyógyászat a májbetegségek kezelésére, így biztosak lehetünk abban, hogy a máriatövis biztonságos és jól tolerálható, valamint védi a májat a kábítószer vagy az alkohol okozta sérülések ellen. A silibinin a máriatövis erősen tisztított, meghatározott kémiai szerkezetű és molekulatömegű vegyülete, melynek képlete: C25H22O10)

A tanulmányt Dr. Ke-Qin Hu és kutatócsoportja, a Kaliforniai Egyetem tudósai készítették el, akik igen tapasztaltak a hepatológia területén. Dr. Hu több, mint 70 tudományos cikket publikált a különböző szakfolyóiratokban. Tudományos kutatói munkái középpontjában a vírusos hepatitis B és C, a cirózis és a májrák áll, melyekről írt publikációi jelentős mértékben járultak hozzá a májbetegségek jobb megértéséhez. Dr. Hu felfedezése a silibilin májrákellenes hatásáról egészen újkeletű felfedezés. A tudósok kimutatták, hogy a silibinin csökkentette a rákos sejtek szaporodását és a sejtciklust, fokozottan programozta a rákos sejtek halálát, valamint a rákos sejtek kromatin szerkezetében idézett elő változást. 

A kutatási eredmények tehát azt mutatják, hogy a silibinint a májrák kialakulásának megelőzésére is lehet használni, így segítségével leküzdhető a világszerte leggyakoribb ráktípus. Az eredmények megnyitották az utat annak lehetősége felé is, hogy más gyógynövényeket is bevegyenek a rákkutatásba.

Az European Journal of Cancer 2008 áprilisában megjelentetett tanulmánya szerint a silibinin kemopreventív tulajdonságokkal rendelkezik, melyet a rágcsálók daganatképződési modelljei igazoltak. A kutatók megvizsgálták azt a hipotézist, mely szerint a silibinin képes késleltetni a daganatképződést az olyan egereknél, melyek hajlamosak lehetnek prosztata vagy bél jellegű rosszindulatú daganatok produkálására. A silibinin beavatkozásával nagymértékben csökkent a rosszindulatú sejtek száma, méghozzá 31%-kal. A rosszul differenciáli carcinomák 61%-kal csökkentek a silibinint fogyasztó egerek körében. Ezenfelül a silibinin 36%-kal csökkentette a plazma inzulin-szerű növekedési faktorát.

Egy másik tanulmány, mely 2008 márciusában jelent meg a Cancer Research folyóiratban in vivo vizsgálta a silibinin mechanizmusának hatásosságát az emberi krónikus bélszindróma és vastagbélrák esetében. Az egereken történt vizsgálatok azt mutatták, hogy a daganat növekedése 48%-ban leállt a silibininnel kezelt csoport esetében. Ha pedig a silibinint phytozómmal kombinálták, akkor 40%-kal csökkent a proliferációs apoptotikus index és 36%-kal csökkent a mikro-hajó sűrűsége.

A máriatövis a vesebetegség és a cukorbetegség gyógyításában

A silymarin koncentrálódik a vese sejtjeiben is, itt a regenerációs folyamatokat és a fehérjék előállítását segíti elő. Bizonyított tény, hogy az állatok képesek e növénnyel megvédeni magukat a mérgek okozta vesekárosodástól. E kutatási eredmények igen ígéretesek a kemoterápián átesett betegek esetében.

A máriatövis fokozza a máj működését és segíti az inzulin hasznosulását is, ezért hatékony a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Egy 2002-ben megjelent tanulmány szerint a cukorbetegség szövődményei lehetnek a májbetegségek, a magas triglicerid szint, a lipidperoxidáció és az alacsony természetes antioxidáns tartalékok. Ha viszont jobb a májfunkció, akkor jobban hasznosul a szervezetben a glükóz és a lipidek is.

Máriatövis kivonatextra kapszula 80 db BioCo

-14% Máriatövis kivonat extra kapszula 80 db BioCo

Alkalmazása javasolt a máj fokozott terhelése esetén (nem megfelelő étrend, alkoholfogyasztás).

Ár: 3450 Ft
3990 Ft
Megnézem

Bálint Csemegék Hidegensajtolt máriatövismag olaj 150 ml

-12% Bálint Csemegék Hidegen sajtolt máriatövismag olaj 150 ml

A máriatövismag olaját főként májtisztítás és a májsejtek regenerálódását elősegítendő használjuk.

Ár: 2290 Ft
2590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!